Recomanar aquest local a aquestes alçades, la veritat que fa una mica de vergonya. Expliquem-nos.
Diu que fa pocs anys hi va haver un minúscul però exquisit bar de fideus i altres delicadeses orientals al darrere del mercat de Santa Caterina, el Wushu, que mai va acabar d’agafar volada. Així que d’alguna manera va acabar traslladat al Born i poc temps després es va convertir en una hamburgueseria. I ara sí que és un hit.
En un any, el Kiosko ha passat de la fase de garito revelació a la de hype total i ja és un establiment plenament consolidat. El trobés ple de gom a gom qualsevol dia de la setmana. Per això dèiem allò de la vergonya.
La fórmula ha estat fàcil. Els amos hi posen bon producte i una manera de presentar-lo intel·ligent, amb gràcia. Tu, com a client, fas cua a la barra i apuntes el que vulguis en un paper. La caixera et cobra i et dóna un número. Aleshores la feina és teva per trobar un lloc on seure, i et preguntes per què no has demanat l’hamburguesa per emportar mentre t’esperes que de la cuina surti algú amb el plat que et toca.
A les parets del menjador hi ha cartells on se t’avisa que el Kiosko tan sols és un “humil local de burgers” i t’emplacen a deixar la taula (o la banqueta o el que sigui) neta quan marxis i a desparar-la portant plats i deixalles al lloc indicat.
És a dir, el mateix que et fan fer a les grans cadenes d’hamburgueseries imperialistes. La diferència és que aquí també hi ha cartells que diuen: “Gourmet burgers”. Així doncs, aquest negoci aprofita el que més li convé de dos mons: el que estalvia despeses i personal com a estratègia industrial i el que alimenta la fauna pijo-foodie imperant a ciutats com Barcelona.
A l’altre cantó de la balança pesa més el que et posen a taula. Les hamburgueses són casolanes i de qualitat, porten tota mena d’ingredients típics i exòtics; la més cara val 8,90 euros i quedes tip de bon menjar per tot el dia. Però per si de cas no n’hi ha prou, es pot complementar amb patates, amanides i altres extres.
A banda de la vedella, tenen hamburgueses de xai, de pollastre i de tofu. N’hi ha que porten all-i-oli i trinxat de la Cerdanya; formatges asturians o suïssos i salsa teriyaki; cabdells allà on altres hi posen enciam iceberg. I totes les salses i els pans són casolans. En els detalls destaquen les coses importants, no?
En aquesta primera visita ens vam endrapar una “australiana”, que portava salsa barbacoa, bacó, cheddar, remolatxa a la graella i amanida. Mireu la foto i saliveu!
- Kiosko: les salses
- Kiosko: els números
- Kiosko: menu trilingüe
- Kiosko: cookies
- Així es demana al Kiosko
- Kiosko: burger australiana
- Kiosko: superherois decorant el lavabo
Preu: 1 hamburguesa australiana, 1 patates fregides, 1 Moritz – 11,80 euros