Merquén, al ritme del Andes

Si us el preneu amb paciència, el Merquén us sorprendrà agradablement. Encara que només sigui per l’especialitat, la cuina xilena, encara poc vista en el cada vegada més exòtic panorama barceloní, la inauguració d’aquest establiment ha estat un dels hits de l’any a Sant Antoni. Encara en construcció com a negoci, aquest estiu ja era un d’aquells llocs on es fa difícil trobar taula i on el fet d’aconseguir-la no et garanteix un servei precisament ràpid. I des que van obrir la terrassa al carrer, ja ni en parlem. El secret? Molt fàcil: la llei de les tres bes.

Merquén: plat combinat

El Merquén deu al seu nom a un condiment ancestral fet a base de xili fumat, llavors de coriandre i sal que, esclar, trobem en alguns plats d’una carta que busca fer honor a un lema, potser tòpic, però ambiciós si es porta amb rigor: “Ànima xilema, aroma mediterrani”. Així doncs, al costat de delícies tradicionals com el ceviche o la humita, no ha de sorprendre trobar fricandó, truita de riu al forn, pastes a la italiana, baves o bolets de temporada. En aquest sentit, és molt recomanable el menú, que se sol compondre d’un primer d’amanida amb empanada (i tant que també en fan, el xilens, i ben gustoses) i dos segons per triar, que cada dia solen ser plats no habituals a la carta. Això, més els extres, surt per 8,30 euros.

La senzillesa és un valor intrínsec en una cuina de la qual surten unes amanides i uns entrepans molt sucosos i, sobretot, plats combinats com el bife a lo pobre (bistec amb ou ferrat i patates) o els charquican, un plat combinat que parteix d’una base de patates fregides amb ceba caramelitzada, un ou i el tall, que pot ser bistec, xoricets o pollastre (també hi ha una variant vegetariana). No sona a invenció gastronòmica del segle, però està boníssim i omple com una mala cosa.

Sempre convé, però, deixar una mica d’espai per les postres, perquè l’assortiment és d’autèntic escàndol. A banda de diversos pastissos del dia (amb fruites de temporada), els fixes tradicionals són la torta de tres leches, els pastissos de pastanaga i de llimona, el púding de quinoa amb reducció de fruites del bosc i els chilenitos, dels quals es podria fer una analogia amb els alfajores argentins.

L’última cosa bona que té el Merquén és que està obert per a tot, des dels esmorzars fins als berenars-sopars de futbol. Per tastar vins xilens bastant curiosos i fins i tot per fer l’aperitiu, amb una bona selecció de llaunes (Xile és un proveïdor mundial de marisc per a conserves) i el vermut de la casa, que és el daurat Chappó.

Preu: 1 plat combinat, 1 pastís de llimona, 1 copa de vi, 1 carajillo J&B – 12,10 euros

Merquén: [mapa] [web] [934414733]

Quant a Sant Antoni (i part de l'estranger)

Blog sobre llocs per beure i menjar al barri de Sant Antoni de la capital catalana.
Aquesta entrada s'ha publicat en Bars, Bocates, Menú, Menjar estranger, Restaurants, Tapes, Terrasseta, Vermutets i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s