És hora d’admetre-ho: nosaltres també hem anat al Sagàs. No ho podíem deixar passar, més que res pels entrepans, que és el que ens va, però sabent que ens ficàvem a l’interior d’un projecte gastronòmic complexe i ambiciós. Una de les gràcies d’aquest restaurant és, precisament, que posa a nivell de classe mitjana una sèrie de propostes que en proncipi ens poden semblar elitistes. Està al peu del carrer, però volta per tot el món.
El bonic local del Pla de Palau és la versió urbana i per a tots els publics (digueu-ne “butxaques”, si voleu) del famós resturant/casa rural Els Casals -del mateix poble de Sagàs, al Berguedà-, que pot presumir d’una d’una llustrosa estrella miquelet des del 2007. És la idea del cuiner Oriol Rovira, fill d’una nissaga de ramaders i pagesos que produeixen pel seu compte, des de criteris de qualitat exigents, pràcticament tota la carn i el verd que posen a taula.
En entrar-hi, trobareu un ambient modernet, però l’encant rural el descobrireu a la carta. En embotits selectes que tenen noms d’estar per casa (llonganissa, botifarres negra i blanca, pernil, sobrassada), en la pintada en escabetx, en la cua i en la llengua de vaca i especialment, en la porchetta, un dels orgulls de la casa, que és una adaptació d’una especialitat italiana: un porquet rostit i farcit d’una varietat delirant de coses, la majoria provinents de la mateixa bèstia.
Al costat del vessant tradicional, el menú també en té un d’internacional o exòtic, igual d’atractiu o més. Per exemple, les hamburgueses, que són contundents i es presenten sense embuts. Ara que els burgers estan tant à la page a Barcelona, estem segurs que les seves són de les més detacables de la ciutat. Així que si us passa que heu tornat a anar al Kiosko i l’heu trobat petat, no ho dubteu, tombeu la cantonada i hi trobareu el Sagàs.
Després hi ha la raó principal per la qual hi vam anar: els bons de porc, o pork buns, uns entrepanets xinesos, originals de Xangai, de cansalada de coll amb gengibre i salsa de cacauet picant en panets al vapor. Té un nivell gras que potser no és apte per a algunes sensibiltats, però al cap i a la fi, és showtime, del de debò.
Ara bé, també fan el cèlebre bánh mi vietnamita -un entrepà que darrerament ha trobat una nova versió recomanable al Bread & Circuses– i plats combinats a la mexicana, amb llardons fregits, cecina gallega i guacamole, o a la coreana, amb pollastre rostit i ostres.
Decididament, hi hem de tornar a menjar alguna altra cosa que no siguin només bocates.
Preu: 1 Truita de patata, 1 entrepà de formatge de cabra, 1 bruschetta d’arengada, 1 bons de porc, 5 canyes, 2 sucs, 1 carajillo J&B, 1 tallat – 75,85 euros