Vas pujant pel carrer de Sants, vorera Llobregat, una mica més amunt del mercat; tombes una cantonada i agafes la baixada. Tot d’un plegat aterres en un racó que no sembla d’aquest món. Podria ser la Catalunya interior. O el Llenguadoc. O la Toscana. Sempre a l’interior. Si no fos per l’emparrat que fa de menjador al fresco i del qual va treure el nom fa més d’un segle, quan era una fonda, la Taverna La Parra pràcticament no existiria per als ulls del vianant. Però hi és i per dins encara és millor.
Trepitges rajoles poroses, t’envolten parets de maó i guix gastats i t’asseus en una taula de fusta que pot ser més vella que tu, davant d’uns plats decorats com els de ca la iaia. En el trajecte has passat entre calaixeres i bótes i una barra de marbre que ja no tenen edat. I allà mateix hi ha un graella que sembla un momument a totes les classes de carn que et puguis imaginar. Alimenta només de mirar-la.
A diferència de molts altres restaurants de carn a la brasa, mirar la carta de La Parra i fer una tria és una tasca difícil. Pots començar per les típiques verdures de temporada, com calçots, carxofes o un variat de bolets. També hi ha embotits i formatges artesans i un entremès de la casa anomenat “Plat barrejat i divertit”. Xató, escalivada, anxoves, esqueixada, trinxat, cargols, faves tendres… El manual complet, però dissenyat amb personalitat pròpia. Proposen curiositats com la fideuà amb bolets o una amanida de carxofes i tomàquets Raf amb festucs.
A més de graella per a la botifarra, el conill, el xai, els peus de porc, les galtes de vedella, els filets o, fins i tot, el poltre de la Cerdanya, hi ha fogons i forn per fer ànec i cuixes de xai. L’oferta de guisats és justa però gustosa, plena de prunes, cireres, raïm, panses i pinyons. Per cert, que també tenen peix. Unes gambes de Palamós? Doncs va. I no us oblideu de preguntar què és la “Llauna a la taula”. Tot són raons per repetir la visita.
Preu: 1 bolets, 1 secret ibèric, 1 ànec amb cireres i raïm, 2 hamburgeses, 2 coca amb tomàquet, 1 mel i mató, 1 pastís de xocolata, vi de la casa, 2 canyes, aigua, 1 tallat, 1 carajillo J&B – 85,40 euros