Alt Heidelberg, monument al frankfurt

Tot és barri fins a la vorera dreta de la plaça Universitat. I a pocs metres d’aquesta frontera hi ha l’Alt Heidelberg, que és, ras i curt, el frankfurt més categòric de tot Barcelona. Direu que si Pedralbes i que tota la pesca, que també. Però no.

Alt Heidelberg: llonza i frankfurt

El Heidelberg ens coneix a tots. Té vuitanta anys d’història i va ser un enclau obligat de la nit barcelina durant dècades. S’hi podia sopar a les tres de la matinada i a les sis ja s’hi podia esmorzar. No hi ha cap barcelonauta cràpula i clàssic que no l’hagi fet servir de gasolinera habitual en alguna època de la seva vida. Ara les coses són diferents, però encara et poden fer el millor xucrut garnie de la ciutat a mitja nit.

Diguem que hi ha frankfurts i que després hi ha el Heidelberg, que és més aviat un restaurant alemany, amb les quatre especialitats típiques, no molt més, però portades amb rigor. És bàsic i perfecte. I val per a molt més, perquè a cop d’anar-hi, et fa descobrir un petit univers que va més enllà de les llistes de salsitxes i cerveses d’impotació. També té un molt d’aquí, amb tapes rotundes, i de no se sap on, si t’hi poses amb els sanvitxos, fets amb pa de motllo consistent i dotats d’un color que te’ls fa mossegar amb els ulls.

La decoració de rústic teutó pot tenir un deix carrincló, però està tan erosionada pels anys que ja s’hi posa bé i té encant. El local sempre regala detalls únics, com el muntacàrregues de plataforma que va al soterrani -on vés a saber què hi deu haver- o els transportadors, també estil ascensor, que giren eternament transportant els plats d’una barra a l’altra.

Els cambrers, amb les camises blanques, sembla que hagin anat a l’acadèmia. Sempre estan fent alguna cosa: endreçant ampolles de cervesa, netejant un altre cop els vidres dels aparadors de les tapes i els entrepans, fent una altra passada breu a les braves per la fregidora per tal que no perdin la textura… I entretant, si no hi ha massa clientela que es pugui escandalitzar, expliquen els acudits més bruts i enginyosos del món.

Algun detractor se’ns ha queixat que no et passen les salsitxes per la planxa ni la paella, sinó que les fan al vapor. Però aquest és, precisament, un altre dels encerts del lloc. No som uns experts en la gastronomia centreeuropea, pero sí sabem que el frankfurt i la majoria dels seus parents ja vénen cuits o fumats de casa. L’únic que fan, valent-se d’aquella andròmina cilíndrica tan ben trobada és escalfar-los i deixar-los al punt, convenientment.

El ritual és fascinant, des del moment en què perforen el rotllo de pa amb una estaca -que inspira prou respecte de veure- fins a com el torren després amb la planxa doble. Arribats aquí, és obligat almenys una vegada a la vida demanar el frankfurt amb formatge de fondre, gloria al colesterol, que és Gruyère i no qualsevol bagatel·la de les que us posen quan aneu pel puestos.

Evidentment, hi ha altres botifarres i viandes, com el kassler o el braó de porc, que sí que passen pel foc. Tot sembla que té el que li toca, per això el Heidelberg ens sembla tan autèntic. De les coses que té, una de les millors és que s’hi ha d’anar moltes vegades. Amb un parell de visites no te l’acabes.

Preu: 1 entrepà Sajonia, 2 frankfurts amb formatge, 1 gerra Urqell – 14,60 euros

Alt Heidelberg: [mapa] [933181032]

Quant a Sant Antoni (i part de l'estranger)

Blog sobre llocs per beure i menjar al barri de Sant Antoni de la capital catalana.
Aquesta entrada s'ha publicat en A l'estranger, Bars, Bocates, Menú, Menjar estranger, Restaurants, Tapes i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s