La Createca, per al cos i la ment

Els avis ens havien explicat que a l’escola del seu temps se’ls ensenyava aquell lema tan qüestionable de “la letra, con sangre entra”. Avui sabem que la cultura entra més bé amb la teca. I si no, aneu a fer un cop d’ull a qualsevol inauguració en un museu a Fixar-vos en el càtering que s’hi dóna. D’aquí a La Createca, que és una cosa més modesta que els casaments que es fan al MNAC, però que, com a espai cultural i gastronòmic, té el seu mèrit i la seva gràcia.

Createca: remenat de bacallà

Com a projecte no inventa res. Hem vist néixer i morir molts bars d’intenció intel·lectual. Com a intenció, presuposem que sempre és una cosa d’agraïr, però de la majoria ni en recordem el noms. D’altres han sobreviscut amb èxit durant anys i dècades i esperem que sigui el cas d’aquest local, perquè s’hi està molt bé, i s’hi menja encara més bé.

A La Createca s’hi pot anar a passar una hora morta, llegint tranquil·lament. O a passar una hora tonta, simplement a demanar una cervesa Espiga i passar-se-la escoltant la música d’ambient (que sí, sempre és molt bona). Hi hem anat a fer un vermut de Reus (el Miró és el de la casa) i a berenar amb cafès, infusions i pastissets casolans. I, sobretot, hi hem anat a menjar. Facis el que facis, sempre acabes tirant alguna cosa avall, perquè practiquen el sa costum de la tapeta gratis.

Ells defineixen la cuina que fan com a “gastronomia en petit format”, perquè el principal reclam de la carta són les tapes i els platets. Entre el tipisme i la modernor, desfilen els musclos en escabetx, la russa, les braves, la tripa, l’ajoarriero manxec (del que porta bacallà, vaja) i el hummus.

Punt i part per a la varietat delirant de croquetes. N’hi ha de pollatre, coma tot arreu, però les que criden més la intenció són d’alga wakame i musclos, d’oliva negra, de fesols, bolets i botifarra negra i de roquefort i nous.

Després hi ha plats més potents, els que solen desfilar pel menú del mig dia, que no passa massa dels 9 euros. Anem a sac amb la vedella a la cervesa negra, les mandonguilles amb sípia, el remenat de bacallà i alguns plats especials del dia. El de fricandó amb moixernons i puré de boniato ens va semblar exquisit. A més, hi sol haver una amanida i una crema diferents cada dia per dinar. Ens va astorar particularment el fet de tastar la de coliflor i que ens agradés, perquè normalment detestem aquesta cosa botoruda.

Prometem que algun dia hi anirem més a cultivar la ment que el sobrepès propi. Segur que paga la pena. A les parets del local sempre hi penja alguna exposició temporal i al fons de tot hi ha una petita sala d’actes on hi passen moltes coses. Si sou poetes podeu anar-hi a fer una lectura; si teniu un grup de teatre hi podeu assajar i, fins i tot, estrenar l’obra; si heu escrit un llibre hi podeu fer la presentació; podeu fer-hi tallers i xerrades de tota mena. I així. Sona com l’excusa perfecta per deixar el running, oi?

Preu: 1 escalivada amb anxoves, 1 hummus, 1 fricandó, 1 mandonguilles amb sípia, 1 aigua, 1 canyes, 1 carajillo J&B – 19 euros

La Createca: [mapa] [web] [twitter] [blog] [lacreateca@gmail.com] [931292798] [654768842]

Quant a Sant Antoni (i part de l'estranger)

Blog sobre llocs per beure i menjar al barri de Sant Antoni de la capital catalana.
Aquesta entrada s'ha publicat en A l'estranger, Bars, Menú, Restaurants, Tapes, Vermutets i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La Createca, per al cos i la ment

  1. Retroenllaç: Tarambana, la calma en acció | Sant Antoni (i part de l'estranger)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s