El Tianguis, els tacos salvatges

No hi ha qui negui que la cuina mexicana és una de les més riques i difoses del món, i només cal fer un volt per Barcelona per veure quants restaurants mexicans s’hi estableixen i com de diferents poden arribar a ser entre ells. Curiosament, a Sant Antoni encara no n’hi havia cap fins que ha obert El Tianguis, una aposta llançada per tres joves del mateix país, que han demostrat que van molt bé de la vista, i del gust encara més. Es troba allà on era l’històric Álvarez Brothers Bar, que no deixem d’enyorar.

El Tianguis: cochinita pibil i borrego

Els tianguis són uns mercats populars que es munten als pobles i als barris en uns dies concrets de la setmana. Són una tradició que ha existit en la zona entre Mèxic i una part important de l’Amèrica Central des de temps precolombins, i es caracteritzen pels tendals de les paradetes, que, des d’un punt elevat, regalen una visió increïblement vívida i colorista.

Fent-nos a aquesta imatge, s’entén a la primera el logotip en forma de panotxa que el restaurant ha adoptat. Els agrada identificar-se amb tot aquell color i el porten amb prou gràcia a una oferta pràctica i funcional. I molt saborosa.

La idea principal són els tacos. A aquestes altures de la pel·lícula no cal explicar què és un taco, oi? Aquí són uns tacos molt bèsties, però fets amb gràcia. Les tortillas són casolanes, les fan ells mateixos, i qualsevol pot veure com preparen cada cosa en una cuina oberta, que sembla la versió deluxe del típic carret de menjars de carrer.

Com que el taco és una coseta de no-res, cal repetir i repetir. Al Tianguis està tot previst perquè el client vagi demanant, com si anés de tapes, i preparen a l’acte cada platet.

Entre els tacos de carn, n’hi ha de guisats tan famosos com la cochinita pibil, però n’hi ha tres més que són estel·lars: el borrego a la barbacoa, la lengua de vaca i el cachete (galta de porc).

També n’hi ha de peix fregit, que, expliquen, són molt comuns quan es va a la platja, allà al sud del país. Per exemple, el de camarón, el de pescado (el favorit del personal) o la pescadilla, un embolcall passat per la fregidora com si fos una cresta.

Sobre els molts ingredients que hi posen a dins i al damunt, podem dir que tenen noms que ni coneixíem ni recordem. Només que n’hi ha que els han de demanar directament a Mèxic o fer-se’ls portar per amics viatgers. I ara mateix ens ve a la ment una mena de tomàquets verds, que semblen mig taronja i mig carxofa, i que són la base d’una de les salses picants. Misteris.

Com no es pot viure només de tacos, també tenen totes aquelles coses típiques que agraden i que surten bé: ceviche, els nachos (amb formatge, frijoles, chile, el que vulguis), sincronizadas i quesadillas amb complements diversos i, per acabar-ho d’adobar, les tostadas, que consisteixen en deshidratar i torrar la tortilla al forn i servir-la plana, tota cruixent, amb cosetes pel damunt. Amb chile con carne va bé? Doncs som-hi!

Quan tot s’acaba, no cal esforçar-se a demanar cafè. “No tenim cafè, però tenim tequila. I mezcal”. En efecte, tenen diverses marques de qualitat importades, igual que de cerveses. I així se t’ha embolicat la troca. El Tianguis té aquella virtud dels bars dels que és molt difícil marxar. I més si és dimecres, que és el dia del client o alguna cosa així, i tant els tacos com les canyes van a un euro.

Preu: 1 nachos con queso, 1 ceviche, 1 pescadilla, 2 pescado, 2 cochinita pibil, 1 borrego, 1 quesadilla, 1 sincronizada con chorizo, 1 camarón, 1 Fanta, aigua, 4 cerveses, 1 Gusano Rojo – 37,50 euros

El Tianguis: [mapa] [web] [taconmaizbarcelona@gmail.com] [934523561]

Quant a Sant Antoni (i part de l'estranger)

Blog sobre llocs per beure i menjar al barri de Sant Antoni de la capital catalana.
Aquesta entrada s'ha publicat en Menjar estranger, Restaurants, Terrasseta i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s